Algemene Voorwaarden Transgalactic Enterprises 2018

 Dit stuk leest als een boek. Dat is ook de bedoeling. Niemand houdt van algemene voorwaarden, dus als het dan tóch moet, laat het dan tenminste lezen als een trein. En kort zijn. En dat is het gelukkig ook.

1 – Het product

Voordat je zaken met me doet, is het goed om te weten wat ik zie als mijn product. Sommige ondernemers verkopen een duidelijk, tastbaar product. Een product waar al eerder versies van zijn gemaakt. Een bakker doet dat bijvoorbeeld. Hij bakt een brood – volgens een recept. Elk brood is een beetje anders, maar lijkt toch erg op zijn voorgangers. En jij hebt een hele specifieke verwachting over hoe een brood zou moeten zijn. Als je een brood krijgt dat er raar uitziet of een beetje eigenaardig ruikt, ga je terug naar de bakker. Hij geeft je dan een nieuw brood.

Maar een grafisch ontwerp maken lijkt meer op het bedenken van een nieuw recept dan op het bakken van een brood. Ik bedenk samen met jou een recept voor een nieuw beeld, jij past dat toe op je winkelruit of website, in je boek, op je visitekaartje, je bestelbus enzovoorts.

Een recept is natuurlijk niet gelijk goed. Je wilt soms verschillende verhoudingen uitproberen. Een beetje roder, een beetje groter, een beetje dunner. Daarbij help ik je dan. Ik maak je logo, pas het aan totdat het lekker zit. Soms proberen we een paar verschillende. Dat kost tijd.

Als je tevreden bent met het ontwerp, ga ik het voor je vermenigvuldigen. Je hebt het ontwerp al, maar je wilt het gebruiken op verschillende manieren. Daarvoor heb je soms ook veel verschillende versies nodig van het ontwerp. Bijvoorbeeld in kleur én zwartwit. Of heel groot voor op je bestelbus. Of juist heel klein, voor op een kledinglabel. Ook dat kost tijd.

Ook bedenk ik in welke context je het ontwerp kunt gebruiken zodat het tot zijn recht komt. Bijvoorbeeld dat je het beter niet doormidden kunt knippen of uitrekken of paars maken. Ik maak een gebruiksaanwijzing. Als je je daaraan houdt, komt je ontwerp het best tot zijn recht.

Zodra je me hebt betaald, zijn alle versies van het ontwerp en de gebruiksaanwijzing van jou. Je krijgt ze van me via Dropbox of mail en daarna kan je ermee doen wat je wilt. Je hoeft me geen gebruikskosten te betalen of een abonnement bij me af te nemen.

Op het moment dat jij verantwoordelijk wordt voor het ontwerp, kan het zijn dat ik alle versies van mijn laptop en backups verwijder. Mocht je dus in te toekomst weer zaken met me willen doen, vraag ik je dan weer om de ontwerpen.

Mijn product is dus drieledig: Je koopt mijn creativiteit om een ontwerp te bedenken, mijn uren om het ontwerp te vermenigvuldigen en mijn vakmanschap om te zorgen dat jij goed gebruik kunt maken van het ontwerp.

2 – Creativiteit

Op het eerste stuk, de creativiteit, kan ik je geen garantie geven. Ik kan je er wel heel erg nauw bij betrekken. Daarbij vind ik de rolverdeling erg belangrijk. Ik bedenk het beeld, jij hebt er een mening over. Het is een dun en troebel onderscheid, maar het is wel belangrijk, dus ik zal het je zo goed mogelijk uitleggen.

Als je mij een opdracht geeft, zal ik je vragen welk idee je hebt, waarom je dat idee hebt, welke kwaliteiten of eigenschappen je wilt verbeelden en welk gevoel je wilt overbrengen. Zodra ik het idee heb dat ik weet wat je bedoelt, ga ik aan de slag met kleur, vorm en contrast.

Het kan echter zijn dat je gelijk al heel specifiek bent en zegt: ‘Doe maar een blauw vierkantje’ of: ‘maak maar een poppetje dat zus en zo kijkt in een soort van potloodstijl’. Ik ga dan toch vragen naar waarom je dat idee hebt. Ik vind namelijk dat een beeld heel erg goed moet passen bij wat je wilt overbrengen en waarom. Als ik dat niet begrijp, is het creatief proces heel erg lastig en loopt het steevast uit op een teleurstelling.

Maar dat hoeft niet heel erg te zijn, want dan stuur ik je alleen een rekening voor die – verloren – uren. En niet voor het vermenigvuldigen. En ook niet voor een gebruiksaanwijzing.

3 – Vermenigvuldigingen

Je zou je nog verbazen hoeveel verschillende versies van één ontwerp je nodig kunt hebben. Stel, je hebt een logo nodig in drie groottes, in twee bestandsformaten, en in vier kleurstellingen. Ook wil je het beeldmerk, woordmerk en de combinatie voor al die varianten hebben. Dat betekent dus 72 unieke bestanden in dit voorbeeld. Daar gaat best wat tijd in zitten. Het zou dus extreem jammer zijn als je het logo toch nog net een beetje anders wilt net nadat ik er 72 versies van gemaakt heb. Om die reden beschouw ik het vermenigvuldigen als een aparte stap. Ik begin daar pas mee nadat je schriftelijk (maar mail en Whatsapp tellen ook) akkoord bent gegaan met het ontwerp.

4 – Vakmanschap

Als ik een ontwerp maak, heb ik heel duidelijk voor ogen hoe dat ontwerp gebruikt zou moeten worden om goed uit de verf te komen. Jij hebt dat misschien wat minder – anders had je me niet ingehuurd immers – maar je wordt wel eigenaar van mijn ontwerp. Er is me dus veel aan gelegen om jou uit te leggen hoe je dat het beste kunt zijn. Het ontwerp is toch een beetje mijn – ter adoptie afgestane – kindje.

Ik zal je dus een gebruiksaanwijzing geven. Soms is die heel summier, in de trant van ‘wel altijd op een donkere achtergrond gebruiken hè?’, soms krijg je er een document van 230 pagina’s bij met kleurpaletten, complementaire lettertypen, Word-, Excel- en Powerpoint templates, een heleboel stockfoto’s, of een lijvig document met afstandsmaten die gebruik van het ontwerp in de ruimte of in combinatie met verschillende materialen tot in het kleinste detail voorschrijven.

Hoe groter en complexer de opdracht, hoe belangrijker de gebruiksaanwijzing. Bij een auto zit immers ook een dikker boekje dan bij pakweg een gum.

Je hoeft je niet per se aan de gebruiksaanwijzing te houden.

Maar als je dat niet doet, en het ontwerp bij wijze van spreken op een witte achtergrond zet, om maar iets te noemen, kan het zijn dat je merk afbreuk ondervindt: Dat je klanten je niet meer kunnen vinden. Dat ze je product onbetrouwbaar vinden. Dat ze schande van je spreken of een beetje besmuikt gniffelen als ze je tegenkomen. Dat is niet leuk voor jou, maar ook niet leuk voor mij. Jouw mooie uithangbord is namelijk stiekem ook mijn uithangbord. Daarom zou ik het zeer op prijs stellen als je je wel aan de gebruiksaanwijzing houdt. En houd ik mij het recht voor om vervolgopdrachten te weigeren als je dat niet doet.

Maar goed, jij bent eigenaar. Dus ik zal je niet aanklagen, om geld vragen of wat dan ook als je afwijkt van de gebruiks-aanwijzing.

Tegelijkertijd doe ik afstand van alle aansprakelijkheid voor schade die ontstaat door gebruik van het ontwerp. Als het zo mooi is dat passerende automobilisten van de weg raken, jammer dan. Als mensen bloedend tandvlees krijgen bij het zien van je visitekaartje, pech voor hen. Het is jouw ontwerp, dus jij draagt verantwoordelijkheid voor (de gevolgen van) het gebruik ervan.

5 – Betaling en garantie

Als ik je een rekening stuur, staat eronder dat ik graag binnen 7 dagen betaald wil worden. Dat is ook echt zo. Ik weet dat veel boekhouders betalingen agenderen tot iets voorbij de betalingstermijn zodat ze nog wat ‘rente’ kunnen opstrijken, maar we weten natuurlijk allemaal dat er nauwelijks meer rente wordt gegeven. Betaal dus bij voorkeur zo snel mogelijk.

Als je niet betaalt, stuur ik je een paar (dus 2) keer een herinnering. Als je dan nog steeds niet betaalt, kom ik – of iemand namens mij – het geld halen. En mocht het zover komen, krijg je er een rekening bij voor de uren die ik heb besteed aan het halen. Tegen het afgesproken uurtarief of 75 Euro per uur als we geen uurtarief hadden afgesproken.

Garantie geef ik op de technische bruikbaarheid van het product. Als een ontwerp niet geopend kan worden, niet in het juiste formaat of per ongeluk helemaal niet is geleverd, of niet past op de afgesproken plaats, krijg je kosteloos een nieuwe.

Ik geef geen garantie op originaliteit en het creatieve proces. Ik geef ook geen garantie dat jij of mensen die je kent het ontwerp mooi, smaakvol, intelligent, politiek correct of zelfs maar de moeite waard vinden.

6 – Tot slot

Algemene voorwaarden klinken altijd alsof de schrijver ervan de lezer zoveel mogelijk wil naaien en zelf geen vinger wil uitsteken. Dat is natuurlijk maar ten dele waar. Waarschijnlijk heb jij zelf ook algemene voorwaarden die voor mij gelden. En zijn we allebei hele geschikte mensen verder. Laten we dus in alles zoveel mogelijk de redelijkheid opzoeken en slechts als laatste redmiddel deze algemene voorwaarden erbij pakken.

Dan nog dit: gebruik mijn diensten niet om haat te zaaien, mensen, dieren en planten pijn te doen en op wat voor manier dan ook de wet te overtreden. Niet alleen omdat ik dan misschien medeplichtig lijk, maar ook omdat het gewoon niet ok is.

Verder kan ik hier zomaar bepalen dat je me na het afnemen van het product maandelijks 1.000 Euro schuldig bent, tenzij op de factuur anders vermeld. Even checken of je wel oplet.